Kuidas saada tehnosuhtlejaks?

Oletame, et sa oled selle eriala kohta palju lugenud ja uurinud, ja leiad, et tehnosuhtleja on just sulle sobiv eriala. Nüüd tekib küsimus – kuidas selleks saada?

IT Kolledž vastaks sellele väga lihtsalt: “Tule meile õppima!” Kahjuks ei õpeta nad seda eriala enam ning tegelikult ei ole see ka vajalik. USAs on küll paljudes ülikoolides võimalik saada nii bakalaureuse- kui magistrikraadi tehnosuhtluses, aga Euroopas on see eriala tunduvalt vähem levinud. Ja suurem osa tehnosuhtlejaid ei ole tegelikult seda eraldi õppinud, vaid pigem triivinud sinna mõnelt muult erialalt.

Suur osa tehnosuhtlejaid on kas filoloogia või vastava eriala kõrgharidusega; näiteks tarkvara dokumenteerijad on tihti mõnda IT eriala õppinud. Aga see ei ole kindlasti kohustuslik. Tunduvalt rohkem loevad tegelikud oskused ja töökogemus. Tehnosuhtlus on üks vähestest erialadest, kus on võimalik ka ilma eelneva (eralase) töökogemusega tööle saada. Kui me minu töökohas viimati uut dokumenteerijat otsisime, siis jäi sõelale nii mõnigi CV, kus ainus eelnev töökogemus oli müüja või ettekandja.

Samas ei tähenda ametliku töökogemuse mittenõudmine seda, et sa ei pea olema midagi eelnevalt teinud. Vastupidi – kuna Eestis on üsna raske eelneva erialase töökogemusega tehnosuhtlejat leida, siis vaadatakse, mida sa muidu oled teinud. Omal käel juhendite koostamine ja kujundamine tuleb mitmes mõttes kasuks – harjutad seda tööd ja ühtlasi kogud kogemusi, mida hiljem CVsse lisada. Näiteks soovitatakse võtta ette mõni vabavara projekt, mis dokumentatsiooni vajab. Lisaks dokumenteerimisele saab selle käigus ka meeskonnatööd harjutada ning hiljem on hea väga konkreetne asi ette näidata, mida teinud oled. Prestiižne projekt, näiteks mõne populaarse mängu või rakenduse dokumentatsioon, on sama hea kui reaalne töökogemus mõnes firmas.

Kokkuvõtteks – kui tahad tehnosuhtlejaks saada, siis harjuta ja loo endale kogemusi. Kuna tehnosuhtlejaid otsivad Eestis enamasti üsna nooruslikud ettevõtted, siis on nad nõuete osas küllaltki paindlikud.

Reaalelu näitena ka minu lugu. Kui ma oma praegusele töökohale kandideerisin, siis ei olnud mul konkreetset eesmärki tehnosuhtlejaks saada – see oli kõigest enam-vähem sobiv töökoht. Mu CVs olid töökogemusena ainult mõned ajutised tööd ja arvutiklassi administreerimine, mis reaalsuses tähendas printimise eest raha kogumist ja pisiprobleemide lahendamist. Ma rõhutasin CVs oma keeleoskust ja arvutialaseid kogemusi ning mainisin oma tööd paaris foorumis kasutajatoena, mille käigus tuli ka erinevaid õpetusi kirjutada. Ilmselt oli see piisav, et mind vestlusele ja proovitööle kutsuda. Kuna ma olin eelnevalt natuke lugenud ka, milline hea dokumentatsioon võiks olla, siis andsin proovitöö käigus endast parima. Nähtavasti oli see piisav, et mind tööle võtta. Ja siin töötan ma tänaseni ning ei plaani lähemate aastate jooksul kuhugi minna.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga